Sürk peyniri adet

Sürk cheese (piece)

Antakya Gourmet Kahvaltı Sürk Peyniri Hatay

Sürk peyniri adet

Sürk cheese (piece)

Sürk cheese (piece)

Hatayın özel sürk peyniri. 
Bir peynir türü olan sürk taze çökelekten yapılır. Taze çökelek içerisine kekik(zahter), şumra, kimyon, kırmızı pul biber ve az miktarda acı ya da tatlı biber salçası koyularak hamur haline getirilerek yoğurulur. Kırmızı bir hal alan çökelek hamuru mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içerisinde çevrile çevrile çökelek topları yapılır. Kamış, kargı ile örülmüş olan kuş kafesi şeklindeki özel kafesinin zeminine temiz bir bez serilir ve çökelek topları bu kafese koyularak yüksek bir yere asılır ve günde bir defa çevrilerek üç dört gün iyice kuruması beklenir.
Kahvaltı sofralarında üzerine zeytinyağı dökülerek yenebileceği gibi, yaz aylarında taze domates, soğan, taze biberle yapılan özel bir salatası vardır ki bu salata yöremizde sürk salatası olarak isimlendirilir

Afiyet olsun